Wij meiden/vrouwen hebben er het raden naar hoeveel pijn het doet als een jongen/man (al dan niet per ongeluk) een trap tussen zijn benen krijgt. Aan die instant dramatische grimassen te zien: heel pijnlijk.
Maar hoe komt dat eigenlijk?

Het feit dat we de pijn van een bevalling willen vergelijken met de pijn van een stoot in het kruis, insinueert dat zo'n trap terecht de nodige grimassen en pijnkreten oplevert. Maar hoe komt dat eigenlijk? Doordat de testikels zich oorspronkelijk vormen in de onderbuik. Ook nadat de teelballen 'zakken' tijdens de puberteit, blijven ze via bloedvaten verbonden met die onderbuik. Dat verklaart waarom jongens/mannen naar hun buik grijpen bij een trap in het kruis. De pijn schiet omhoog naar de buikstreek en zelfs de ruggengraat.

Misselijk en overgeven.
Naast die verlammende pijn voelen sommigen jongens/mannen zich ook misselijk na een trap in de teelballen. Dat heeft alles te maken met een "plotse stortvloed van ontlading in het sympathische zenuwstelsel." Sommige jongens/mannen zijn daar gevoeliger aan dan anderen. Wie er heel gevoelig voor is, kan zelfs overgeven van zo'n ongelukkige stoot op de foute plaats.

 

Elke jongen/man maakt het wel eens mee:
Een schop of stoot in het kruis, bijvoorbeeld bij bal- of gevechtssporten of bij een val op de fietsstang. Meestal blijven de gevolgen beperkt tot een kortdurende, misselijk makende pijn. Maar soms is er meer aan de hand en zijn de teelballen beschadigd. Dan is dringende medische verzorging nodig.

Welke klachten kunnen optreden?
• Hevige pijn die uitstraalt naar de buik of rug.
• Misselijkheid en overgeven.
• De geslachtsdelen kunnen gezwollen zijn.
• Er kan een inwendige of uitwendige bloeding optreden.

Wat kan u zelf doen?
• Koelen met koude kompressen of een ijspack om de pijn en de zwelling te verminderen.
• Een pijnstiller (zoals paracetamol).
• Probeer te urineren: dit kan de pijn verlichten.


Wanneer moet u een arts raadplegen?

• Bij zwelling, een knobbel of blauwverkleuring van de balzak (scrotum).
• Bij zichtbare letsels aan de balzak of de teelballen (bloedingen, scheuren).
• Als er bloed in de urine zit of als u niet kan urineren.
• Als de pijn na enkele uren erger wordt of de volgende dag(en) nog niet verdwenen is of terugkeert.

Waarom kan het gevaarlijk zijn?
Een schop of stoot in het kruis kan leiden tot een inwendige of uitwendige bloeding (hematoom) en soms tot een scheur van het omhulsel van de bal (testisruptuur).

• Bloeding
Er kan een bloeding in de balzak optreden. Dit kan het weefsel van de zaadbal verdrukken en soms aanleiding geven tot zuurstofgebrek, waardoor de zaadbal op termijn kan afsterven.
Meestal zal de bloeding vanzelf stoppen en ruimt het lichaam het bloed weer op. Maar soms is een kleine operatie nodig om het bloed via een snede in de balzak te verwijderen.

• Zaadbalscheur (testisruptuur)
Bij een scheur in het omhulsel of kapsel van de zaadbal (tunica albuginea) kunnen het teelbalweefsel en de zaadproducerende buisjes uit de bal worden gedrukt. Dat is op een echografie te zien.
Een testisruptuur kan uiteindelijk tot verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid leiden.
Bij een testisruptuur is meestal een operatie nodig om de scheur te hechten. Als de teelbal zeer erg beschadigd is, zal soms de teelbal moeten verwijderd worden.

• Draaiing van de teelbal (Torsie)
Heel soms kan de teelbal rond zijn lengteas gedraaid worden (testis torsie), waardoor de bloedtoevoer wordt afgesloten.
Indien dat gebeurt moet u binnen de zes uur geopereerd worden, anders is de zaadbal onherroepelijk verloren.

• Verplaatsing van de teelbal (testis dislocatie)
Bij een ernstig ongeval kan een van de teelballen uit de balzak geduwd worden en in de lies of zelfs de buik terechtkomen.
Meestal zal een operatie nodig zijn om de teelbal opnieuw op zijn normale plaats te brengen.

• Ontsteking van de teelbal en/of bijbal
Uitzonderlijk kan een verwonding van de balzak ook leiden tot een ontsteking van de balzak (orchitis) en/of de bijbal (epididymitis).
In dat geval zult u antibiotica moeten nemen.

 

Bewusteloos door pijn?